Най-вероятно азиатските компании ще изнесат част от заводите си в Европа, но продукцията им няма

...
Най-вероятно азиатските компании ще изнесат част от заводите си в Европа, но продукцията им няма
Коментари Харесай

Търговската война с Китай започва на 4 юли, всички губят от новите мита

Най-вероятно азиатските компании ще изнесат част от заводите си в Европа, само че продукцията им няма да е евтина заради суровините и скъпата работна ръка

Автомобилната война с Китай от страна на Европа и Съединени американски щати ще докара до повишаване на колите от азиатската страна, само че с малко и в кратковременен проект. Въпреки плануваните от Европейски Съюз мита за някои китайски компании от съвсем 40%, това няма да промени кой знае какъв брой цените, тъй като и в този момент електрическите автомобили от Китай, които се оферират в Европа, не са евтини поради огромния марж. Задаващата се комерсиална автомобилна война обаче ще накара китайските марки да побързат с изграждането на фабрики на Стария континент. Само и това няма да помогне за по-ниски цени поради скъпата работна ръка и ресурсите.

Една от най-успешните китайски марки е някогашната английска автомобилна икона MG. Бензиновата трансформация на модела ZS стартира от 17 000 евро в Италия, до момента в който същият автомобил в електрическа настройка коства два пъти повече - 34 490 евро.

Най-ниската цена за електрически MG ZS е в Германия, където коства 31 310 евро - двойно повече от цената в Китай, където е малко под 15 500 евро. Явно тук хипотетичният “ефект на дотацията ” се губи изцяло с идването на модела в Европа. BYD Seal U се продава за 21 769 евро в Китай и за 41 990 евро в Германия. Друг модел на същата компания - Atto 3, коства 17 923 евро в родината си и 37 990 евро в Европа.

Европейска комисия разгласи, че възнамерява да наложи вносни мита на китайските електрически автомобили от 17 до 38 на 100. Те евентуално ще влязат в действие от 4 юли и ще варират по отношение на другите производители. Така да вземем за пример за BYD е планувана ставка от 17,4 %, за Geely от 20%, а за SAIC от 38,1.

За други компании, които сътрудничат във воденото от Европейска комисия следствие за получавани държавни дотации, е планувано мито от 21 на 100, а за тези, които не сътрудничат - 38,1%. Новите мита се постановат, защото китайските компании са в по-привилегировано състояние от съперниците си, възползвайки се от държавни дотации, се показва в известие на Европейска комисия.

Още в средата на септември 2023 година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи в Европейския парламент в Страсбург, че ще изследва въвеждането на наказателни мита върху китайските електрически коли. Тя акцентира значимостта на обезпечаването на лоялна конкуренция, тъй като е недопустимо цената да се понижава изкуствено посредством дотации.

Китайската комерсиална камара, която съставлява Европейския съюз (CCCEU), към този момент съобщи, че в случай че спомагателните цени бъдат въведени, страната ще отговори, като усили митата си си до 25% за коли с мотори с по-голям размер от 2,5 литра. Ситуация, която явно ще засегне европейските производители, и по-специално марки като BMW и Mercedes.

Това е и най-вероятната причина за техните апели през последните седмици към Брюксел да не се увеличават митата върху колите, внесени от Китай в Европа. Анализатори предвиждат, че по този метод ще настъпи същинска комерсиална война.

Всички коли, създадени в Китай, скоро ще станат доста по-скъпи и в Турция. Южната ни съседка ще вкара солидна такса върху вноса при започване на юли без значение от типа на задвижването - чисто електрически коли, хибриди, бензинови или дизелови. Доплащането ще е не по-малко от 40 % от цената на возилото, само че най-малко 6500 евро. Преди месец администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи 100% мита върху китайските електрически коли.

Те обаче ще обиден освен коли от китайски марки, само че и тези от европейски или американски марки, които се създават в Китай. Следователно, това се отнася и за модели като Dacia Spring, Tesla Model 3, BMW iX3 и електрическия вид на новото Mini.

Въпреки че действителността на новите митнически цени към момента е въпрос на договаряния с Пекин (те ще влязат в действие, в случай че Китай не сътрудничи - бел. ред.), електрическото Mini в действителност скоро ще нарастне с 38,1%. Което значи, че продажната му цена ще се вдигне с повече от 10 000 евро, което ще направи този модел по-скъп  от TeslaY или Volkswagen ID 3.

Феновете на английската в миналото марка Mini Cooper са доста и е малко евентуално да одобряват такова нарастване на цената. Защо Mini се таксува от Европейски Съюз с оптималните такси, откакто те са непокътнати за марки, които не са сътрудничили по време на следствието на комисията в Брюксел?

BMW да вземем за пример не е получила непосредствено държавна поддръжка от Пекин. Но се оказва, че в Китай задгранична компания, която желае да създава на локално равнище, би трябвало да сътвори взаимно дружество с китайски сътрудник. Следователно, се възползва повече или по-малко от дотациите, давани от страната.

За Mini да вземем за пример BMW работи с Great Wall Motor, а служителите в Европа считат, че Great Wall не е сътрудничила задоволително. Резултатът е мита от 38,1% за Mini в съпоставяне със 17,1% при BYD.

Производството на електрическото Mini в Китай (версията с мотор с вътрешно горене към момента излиза от поточната линия в Оксфорд) стартира в края на предходната година и съответства с началото на следствието на Европейски Съюз за дотации и нелоялни практики към електрическите коли, създадени в Китай.

Съвместното дружество сред BMW и Great Wall Motor е единствено в начален етап и в този подтекст не може да отговори удобно на потребностите на следствието на Европейската комисия. Поради това без спомагателни проучвания от Европа тя беше класифицирана измежду несътрудничещите компании.

При BMW iX3, което също се създава в Китай, обаче обстановката е напълно друга. Защото за този модел германците са обединили напъните си с Brilliance, компания, която съблюдава отговорностите на Европейски Съюз и по тази причина за нейното произвеждане митото е единствено 17,4%.

BMW отхвърля формален коментар на обстановката, само че основният изпълнителен шеф Оливър Ципше сподели, че митата не са правилното решение. Това е позиция, следвана от доста от неговите сътрудници заради околните им връзки с Китай, който също по този начин е най-големият пазар на аварийни елементи в света.

За момента Mini няма аварийно решение. Електрическата версия е основана на нова платформа, създадена взаимно с Great Wall Motor  и създавана само в Китай. Моделите, създадени в Оксфорд, към момента разчитат на остарялата архитектура на Mini.

Новите цени за импорт към момента нямат силата на закон и ще влязат в действие на 4 юли като защитна мярка и по-късно - дефинитивно в края на годината, в случай че Европа и Китай не реализиран съглашение до тогава.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР